Työympäristösuunnittelu
Amerikan uusi koti: Miten vanha pankki muuttui luovaksi toimistoksi ?
Amerikan luova haaste toteutui, kun vanha pankkikonttori muutti muotonsa moderniksi työtilaksi workshoppien kautta. Uutta toimistoa voi pitää testilaboratoriona, joka on näyteikkuna asiakkaille.
Suunnittelija näyttää potentiaalin tilasuunnittelussa
Amerikan toimitusjohtaja Heidi Lilja oli tuotu katsomaan uutta mahdollista toimitilaa Helsingin Kalasatamaan. Olihan se ylimmässä kerroksessa ja hyvien kulkuyhteyksien päässä, palveluiden lähellä. Oma hissikin toi suoraan tilaan.
Epäusko valtasi Liljan hänen astuessaan aikoinaan pankille tehtyyn vanhanajan konttoriin. ”Näin pimeä ja matala”, Lilja parahti katsoen keltaisia loisteputkia katossa ja ajatellen mielessään, että mitä ihmeen potentiaalia tässä on.
Samaan aikaan rakennukseen Liljan tuonut Amerikan luova johtaja Teemu Nojonen tökki pitkällä mustalla sateenvarjollaan kattopaneeleita ja vastasi innostuneesti: ”Täällä on tilaa ja muutos on mahdollisuus”.
Ideoita alkoi sataa.
Niin se usein on. Haasteet käännetään mahdollisuuksiksi ja joskus hankalimpia kohtia korostetaan, jolloin ne kääntyvät edukseen.
Suunnittelutoimisto Amerikan uuden toimiston tarina on sikäli tavallinen, että lähtökohtana oli löytää pienempi ja toimivampi tila kuin edellinen. Vanha toimisto ei enää palvellut tarpeita, sillä amerikkalaisten tapa tehdä työtä oli muuttunut.
Yllättävä mahdollisuus vaativissa toimitiloissa
“Se oli vähän kahtiajakoinen fiilis. Toisaalta hyvä sijainti ja oma rauha, mutta tila itsessään oli muodoltaan haastava ja ilmeeltään ankea. ”, projektipäällikkö Jussi Salmivuori muistelee.
Alkuvaiheessa Salmivuori ja sisustusarkkitehti Laura Lampo kartoittivat vanhan toimiston tilaohjelman ja sovittivat sen uuden tilan pohjapiirustukseen. “Ensimmäiset luonnokset olivat jo pääpiirteissään nykyisen tilan mukaisia, mutta matkan varrella tuli selkeää kehitystä ja täsmennyksiä”, Salmivuori kertoo.
Projektin aikana pidettiin useita workshoppeja, joissa tiimi ideoi ja kehitti tilaratkaisuja yhdessä. “Workshopit olivat tärkeitä, sillä ne toivat mukaan laajemman näkökulman ja uusia ideoita”, Lampo kuvailee prosessia.
Yhteistyön tuloksena syntyi tila, joka on sekä arjen työtä tukeva että visuaalisesti miellyttävä. Se sisältää rauhalliset yhden hengen vetäytymishuoneet, suuremmat neuvotteluhuoneet, materiaalikirjaston sekä avaran aulatilan ja parannetun digitaalisen työympäristön.
Haasteet tilasuunnittelussa
Yksi suurimmista haasteista oli tilan kapeus ja pitkä muoto, joka jakautui luonnollisesti kahteen osaan: julkiseen aulaan ja työnteon rauhalliseen ja yksityiseen puoleen. “Kapeimmillaan tila oli alle kolme metriä leveä, mikä vaati luovia ratkaisuja”, Salmivuori selittää. Ratkaisuksi löytyi käytävän korostaminen värillä, mikä teki siitä tilan keskipisteen.
Nyt väri erottaa public-alueen private-alueesta, varmistaen siten työrauhan varsinaisen luovan työn alueelle.
Salmivuori ja Lampo ottivat muutoshaasteen vastaan ammatillisena näytönpaikkana. “Ajattelimme, että jos emme saa tästä hyvää toimistotilaa, olemme väärällä alalla”, Salmivuori toteaa hymyillen.
“Pahismateriaalit” kestävän suunnittelun apuna
Vanhojen pintojen purkamisessa muutettiin lennossa suunnitelmaa. Aluksi suunnitelma oli paljastaa betoniseinää ja kattoa. Kun katon kipsilevyt tulivat vastaan, suunnitelma pyöräytettiin ympäri ja oleskelutilassa paljastettiin betonilattia. ”Se toi mukavasti esiin tätä loft-henkeä”, Lampo kuvailee.
”Metalli on usein sellainen pahismateriaali. Esimerkiksi tuo keittiön upea saareke on valmistettu kierrätetystä teräksestä, se kestää aikaa.” Salmivuori kertoo.
Pitkäikäisyys onkin materiaalin tai ratkaisun yksi tärkeimpiä kestävyyteen ja hiilijalanjälkilaskentaan vaikuttavia ominaisuuksia.
”Projektissa on käytetty kiinteistöstä löytyneitä vanhoja lasiseiniä, jotka ovat uudelleen karmitettu”, Lampo kuvaa kierrätetyn tavaran osuutta sisustuksessa ja viittaa kestävyyteen ja vastuullisuuteen sekä jatkaa ympäristöselosteen eli EPD:n elinkaarianalyysin periaatteista.
Oma toimisto testilaboratoriona
Lopputuloksena syntyi toimiva ja viihtyisä toimistotila, joka palvelee sekä työntekijöitä että asiakkaita. ”Tämä projekti oli meille positiivinen haaste ja olemme todella tyytyväisiä lopputulokseen”, Lampo summaa.
Jalokivenä kruunussa on kattoterassi, jossa on mukava pitää afterworkit ja joka miellyttää silmää myös sisältä katsoen. ”On hienoa, että meillä on tämä oma testilaboratorio, missä pääsemme itse havainnoimaan suunnittelutyömme toimivuuden”, Lampo nauraa.
”Projektin lähtökohta on myös ollut se, että voimme asiakkaille demonstroida ja näyttää, että pystymme tekemään kestäviä valintoja ja muotoilemaan vanhoista elementeistä uutta ja siitä syntyy hyvännäköistä toimitilaa”, Salmivuori täydentää.
Kahvikuppi-indeksillä mitataan suunnittelun tulokset
Tämä projekti on ollut matka, joka on vahvistanut tiimin yhteishenkeä ja luonut uusia mahdollisuuksia tulevaisuuteen. ”Meillä on lanseerattu kahvikuppi-indeksi. Kahvin suurempi menekki kertoo, että työpaikalla viihdytään aikaisempaa enemmän ja ollaan läsnä. Kahvin menekki on faktisesti noussut H2 aikana 20%.”, Lilja toteaa tyytyväisenä.
Suunnittelutoimisto Amerikan uusi toimisto on osoitus tiimin kyvystä nähdä mahdollisuuksia siellä, missä useat näkevät vain haasteita.
Puhtaiden pestyjen kuppien siirtymisessä astiakaappiin on vielä tekemistä.
Kestäviä valintoja ja kierrätystä
Toimistotilojen suunnittelussa tehtävät materiaalivalinnat vaikuttavat merkittävästi kohteen ympäristövaikutuksiin. Tämän projektin yhteydessä kaikki materiaalit on valittu tiukkojen kestävyysarviointien mukaisesti. Suurten tilapintojen, kuten alakattoratkaisujen ja lattiamateriaalien vertailu auttoi pienentämään projektin hiilijalanjälkeä n. 2%. Hiilijalanjäljen laskennassa noudatettiin Green Building Council Finlandin kanssa yhteistyössä laadittua kansallista laskentaohjeistusta, joka perustuu Ympäristöministeriön ohjeisiin.
Ⓒ Ville Vappula Studio
Faktat
Kohde:
Amerikan uusi toimisto trendikkäällä Kalastaman alueella Teurastamon kupeessa (VERK)
Asiakas:
Suunnittelutoimisto Amerikka
Ajankohta:
2024
Laajuus:
395 m2
#designbyamerikka:
#työympäristösuunnittelu #sisustussuunnittelu #arkkitehtisuunnittelu #look&feel
Työryhmä
- Pää-, arkkitehti- ja sisustussuunnittelu: Suunnittelutoimisto Amerikka Oy - Jussi Salmivuori & Laura Lampo
- Kiinteistön omistaja: Antilooppi Management Oy, Toimistomuutoksen pääurakoitsija: Rakennus Grahn Oy, Kattoterassin pääurakoitsija: Rakennus Puhtitec Oy, Alakatot: Cewood Oy, Tekstiililattia: Orient Occident Oy, Terassilattia: Hiil Oy, Lasiseinät: Inlook Oy, Toimistovalaisimet: XAL Finland Oy, Keittiösaarekkeen valaisimet: Teclux Oy, Ruokapöydän riippuvalaisimet: Gulled, Laatat: Laattapiste-Pukkila Oy, WC allaskalusteet ja keittiön tasot: Durat Oy, Erikoiskalusteet: RT-Interiors Oy, Savo Design & Technic Oy, Irtokalusteet: Restatop Oy, Modeo Oy, Roltrade Oy, Esitystekniikka: Presson Oy, Verhot ja rullakaihtimet: Fabrica Oy, Irtomatot, sivupöydät ja WC-varusteet: Koolmat Oy
Top 4
- Vanha pankkikonttori muutti muotonsa moderniksi työtilaksi workshoppien kautta.
- Yhteistyön tuloksena syntyi tila, joka on sekä arjen työtä tukeva että visuaalisesti miellyttävä.
- Toimiston käyttöaste on kasvanut +20% "kahvikuppi-indeksillä" mitaten.
- Suurten tilapintojen, kuten alakattoratkaisujen ja lattiamateriaalien vertailu auttoi pienentämään projektin hiilijalanjälkeä n. 2%.
Kaipaako kohteesi kehittämistä? Olethan rohkeasti yhteydessä projektisi koosta riippumatta, niin mietitään yhdessä paras ratkaisu juuri Sinun tarpeisiisi!
Sinua saattaisi kiinnostaa myös