Faktat
Kohde:
Tampere-talon ravintolatoiminnot, aulatilat, myymälä ja lounge
Asiakas:
Tampereen tilakeskus
Ajankohta:
2016 – 2017
Laajuus:
1900m²
#designbyamerikka:
Aulatilojen ja ravintoloiden konseptikehitys, sisustussuunnittelu, urakka- ja toteutussuunnittelu sekä suunnittelun projektijohto
Top 3
- Kulttuurilaitoksen julkisten tilojen muuttaminen kutsuvimmiksi ja kodikkaammiksi.
- Taloudellis-ekologisen tehokkuuden lisääminen, kun tilat suunniteltu sekä suurelle yleisölle tapahtumakäyttöön että kaupunkilaisille ajanviettopaikaksi avoimiksi aamusta iltaan.
- Esimerkillinen yhteissuunnittelun prosessi tilaajan, palvelumuotoilijan, ravintoloitsijan ja tilasuunnittelijan välillä.
Työryhmä
- Amerikka: Sami Maukonen, Jussi Salmivuori, Mervi Karvinen, Taija Maunu, Matias Hietanen, Francesc Palomeras, Tatu Ahlroos ja Matti Mikkilä
- WSP Finland Design studio
Projektin lähtökohdat:
Tampere-talon uudistuksessa tavoiteltiin korkeampaa käyttöastetta. Tämä saavutetiin avaamalla tiloihin uusia liiketoimintoja, jotka houkuttelevat uusia asiakasryhmiä. Uudet liiketoiminnot vaativat tilojen muuttamista kutsuvimmiksi ja viihtyisämmiksi. Talon juhlavan korkeat tilat olivat lähtökohtana upeat, mutta samalla kodikkuuden luomisen kannalta kohtalaisen haastavat. Uudistukset haluttiin tehdä alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittaen.
Muutoksen takana oli paitsi tilojen monimuotoisemman käytön ja liiketoimintojen sekoittamisen trendit myös talous ja ekologisuus. Tilat on pidettävä joka tapauksessa lämpimänä ja miehitettyinä, joten oli perusteltua nostaa käyttöastetta ja järjestää tiloihin uudenlaista liiketoimintaa niin, että hienosta talosta voi nauttia aamusta iltaan!
Monimuotoiseen toimintaan:
Uudet ravintolatoiminnot, aula, myymälä ja lounge. Näillä uudistuksilla Tampere-talo saatiin muutettua tamperelaisten monimuotoiseksi olohuoneeksi.
Ravintola Tuhto tarjoaa lounaaksi ja illalliseksi skandinaavista ruokaa. Tuhto tarkoittaa veneen penkkiä ja se on myös Tove Janssonin alter ego Muumi-tarinoissa. Nimi viittaa hienovaraisesti talossa toimintansa aloittavaan Muumimuseoon. Ympäristö ja tilat soveltuvat loistavasti niin hienoon illallistapahtumaan kuin rentoon viikonloppulounaaseen. Viihtyisyys saatiin aikaiseksi korkeaa tilaa katkaisevilla ja ulkotilaa maltillisesti rajaavilla kaluste-elementeillä sekä käyttämällä luonnonmateriaaleja. Näkymät ravintolasta ulos säilytettiin ja ovat edelleen huikean hienot!
Aulan Haru-viinibaari sekä toisen kerroksen parvella toimiva tilausravintola Majakka soveltuvat joustavasti monenlaiseen toimintaan. Harun tiskien etupinnat ovat screenejä ja tilan valoja voidaan ohjata tuomaan haluttu tunnelma. Näin tila taipuu brändimielessä minkä tahansa yrityksen käyttöön, monipuolisesti ja kaikkina vuorokauden aikoina. Majakan tyylikkäässä ja joustavassa kokonaisuudessa myös täysin muokattava valaistus tukee tilan toiminnan vaatimaa joustavuutta.
Aula uudistettiin Tampere-talon uuden yritysilmeen mukaiseksi. Tilat tarjoavat selkeät puitteet asiakkaiden omien tapahtumien vastaanotto-alueeksi. Aulan selkeyttä lisättiin valkoisin, suorin pinnoin sekä parantamalla ja yhtenäistämällä valaistusta. Valkoisten pintojen kontrastina kohtauspaikoissa on tumman sävyä ja puupintojen lämpöä sekä talon uutta raikasta värimaailmaa. Uusi myymälä sijoitettiin aulassa heti pääovien välittömään läheisyyteen. Myymälästä saa lahjatavaroita ja vaikkapa kahvikupposen, jonka voi hörppästä uudessa loungessa. Loungen yhteydessä on myös pieni Tampere Filharmoniasta kertova näyttely.
Tampere-talon uudistuksen yhteydessä rakennettiin myös uusi laajennusosa sekä remontoitiin tilat uudelle Muumimuseolle. Nämäkin uudistukset tähtäävät käyttöasteen nostamiseen, mutta näissä Amerikka ei ole ollut mukana suunnittelijana.